راهنمای کامل آشنایی با برندینگ و استراتژی­های آن


با دیدن و خواندن این مقاله به خاطر طولانی بودن آن امیدوارم خسته نشوید و جرقه ای در شروع کسب و کار خود داشته باشید.
توسعه و پیشبرد استراتژی­های برندینگ یکی از مشکل ­ترین گام­ها در فرآیند بازاریابی به حساب می­آید. اغلب این المان اکثر کسب ­و­کارها را با چالش­های بزرگ مواجه می­کند اما توصعه­ برند یک گام حیاتی برای هویت یک شرکت به حساب می­آید. این استراتژی سه مولفه اصلی کسب­ و­کار شما را دربر گرفته و به عنوان طرحی برای توسعه استراتژی­ها و تاکتیک­های بازاریابی شما درنظر گرفته می­شود. سه مولفه­ اصلی کسب­ و­کار عبارتند از :

هدف: کسب و کار شما باید دارای یک هدف مشخص و راهبردی باشد.
ثبات و سازگاری: بدون این فاکتور هر کسب­ و­کاری برای بقا با مشکلات زیادی مواجه خواهد شد.
تاثیر احساسی: احساسات مولف ه­ا است که کمک می­کند تا مشتریان با شما ارتباط برقرار کنند و یک استراتژی برندینگ می­تواند این احساسات را در مشتریان به­ وجود بیاورد.

برای آغاز توسعه­ استراتژی برندینگ باید درک درستی از اجزاء مختلف بازاریابی داشته باشید. از جمله این اجزاء می­توان به مشتریان هدف، رقابت، محصولات، خدمات و پیشنهادهای فروش منحصر به فرد اشاره کرد. با شناسایی اجزاء برنامه­ بازاریابی می­توانید پایه­ های اولیه­ استراتژی برندینگ خود را بنا کنید. یک فرآیند موثر برندینگ باید منجر به شکل­ گیری یک هویت منحصر به فرد برای برند شما شده و شما را  نسبت به رقیبانتان متمایز کند. به همین دلیل است که از این فاکتور به عنوان قلب یک استراتژی رقابتی نام برده می­شود.
طراحی استراتژی برندینگ شما می­تواند به آسانی با دنبال کردن نکات آورده شده در این مطلب انجام شود.

برندینگ چیست و چه اهمیت­هایی دارد؟

برندینگ یک ابزار قدرتمند است که پیشنهاد شما را برای مشتریان نسبت به دیگران متمایز می­کند. برندینگ می­تواند یک نام، یک شعار، یک علامت، یک سمبل، یک طرح و یا ترکیبی از این المان­ها باشد که محصولات یا خدمات یک شرکت را معرفی می­کند. این المان­ها بین محصولات و خدمات یک شرکت و رقیبان آن شرکت تمایز بوجود می­آورد. به عنوان تعریفی دیگر می­توان گفت که برندینگ چیزی فراتر از یک لوگو یا یک المان تجاری است. هنگامی­که به برند خود می­اندیشید،  در حقیقت باید تمامی تجربیات مشتریانتان را در نظر بگیرید. لوگو، وب­سایت، شبکه­ های اجتماعی، طریقه­ ارتباط با مشتریان و نحوه­ استفاده­ی مشتریان از محصول یا خدمات شما، همگی باید در فرآیند برندینگ مدنظر قرار گیرند. بطور خلاصه می­توان گفت برند شما، دید مشتریان به مجموعه تجارت شما را شکل می­دهد.
یک برند چه کارهایی باید انجام دهد؟
برندینگ باید باعث شود که بازار هدف محصولات و یا خدمات شما را از میان تمامی گزینه های موجود و رقیبان شما، انتخاب کند. اهدافی که یک برند خوب باید به آنها دست یابد عبارتند از:

پیام کمپانی را به وضوح ارائه دهد
اعتبار شما را تایید کند
ارتباط احساسی بین محصولات و مشتریان ایجاد کند
مشتریان را به خرید ترقیب کند
موجب وفاداری مشتریان به محصولات شرکت شود

 
برندینگ و داشتن دید درست نسبت به خواسته های مشتریان
برای موفقیت در فرآیند برندینگ، شما باید یک درک درستی از نیازها و خواسته ­های مشتریان داشته باشید. این موضوع باید با استفاده از تمامی راه­های ارتباطی بین شما و مشتریان تحقق یابد. از برندینگ باید برای معرفی هویت شرکت یا سازمان شما و آنچه ارائه می­دهید استفاده شود. برای مثال اگر یک برند توانایی صحبت کردن داشت خود را اینگونه معرفی می­کرد:

“من …………….. هستم.
من به دلیل ………………………… بوجود آمده ­ام.
بنابر این اگر شما با من در ارتباط هستید، ممکن است محصولات و خدمات من علاقه مند شوید و بخواهید که ارتباطتان را با من حفظ کنید و درمورد من به دوستان و آشنایانتان اطلاع رسانی کنید”.

اهمیت برندینگ
در ادامه ۱۰ دلیل برای بیان اهمیت برندینگ به شما ارائه خواهد شد:

برندینگ تجارت شما را به مشتریان معرفی می­کند

مردم اغلب تمایل دارند که از محصولات و خدمات شرکت­هایی استفاده کنند که نام تجاری آشنایی داشته باشند. اگر برند شما به اندازه­ کافی ثبات داشته و به آسانی قابل تشخیص باشد، مشتریان با آرامش خاطر بیشتری از محصولات شما استفاده خواهند نمود.

برند شما باعث ایجاد تمایز بین شما و رقیبانتان می­شود

امروزه در بازارهای جهانی جدا شدن از دیگر رقبا و دیده شدن بسیار حائز اهمیت است. دیگر شرکت­ها فقط با رقبای محلی خود رقابت نمی­کنند بلکه سطح رقابت بسیار گسترده­ تر شده و تمامی شرکت­های مرتبط را در سراسر جهان دربر می­گیرد. برندینگ به شما کمک می­کند تا بتوانید خود را از هزاران رقیب خود در نقاط مختلف دنیا جدا کنید.

برند شما نشان دهنده­ قدمت و تجربیات تجارت شماست

تمامی تجربیات برند شما، از نحوه­ خدمت رسانی گرفته تا شکل ظاهری لوگوی شما، به مشتریان نشان خواهد داد که شرکت شما چگونه بوده و در چه سطحی قرار دارد.

برند شما موجب ایجاد انگیزه در کارکنانتان خواهد شد

یک استراتژی قوی برندینگ، به کارکنان آن برند القا می­کند که باید همواره در کارشان موفق باشند. به آنها نشان می­دهد که چگونه عمل کنند، چگونه پیروز شوند و چگونه با اهداف کمپانی شما روبرو شوند.

یک برند قدرتمند موجب ایجاد علاقه در مشتریان نسبت به خود می­شود

مردم علاقه دارند که درمورد برندهای مورد علاقه­ خود صحبت کنند. مردم دائما سعی می­کنند که برند بپوشند، برند بنوشند، به یک برند گوش دهند و پیوسته علاقه دارند تا در مورد برندهای مورد علاقه­ خود با دیگران گفتگو کنند. بنابراین باید درنظر داشته باشید که مردم درمورد برندی که آن را بخاطر نمی­آورند نمیتوانند گفتگو کنند. پس یک برند قوی موجب خواهد شد تا علاقه مندی در مشتریان به­ وجود بیاید.

یک برند قوی نشان می­دهد که مشتریان باید چه انتظاراتی داشته باشند

یک برند پایدار و واضح همواره آسایش را برای مشتریان فراهم می­آورد. زیرا همواره مشتریان می­دانند که با چه محصول  یا خدمتی و با چه سطحی از کیفیت مواجه هستند.

برند تجاری همواره شما و تعهداتتان را به مشتریان یادآوری می­کند

شما، محصولات و تمامی ابزارهای بازاریابی مربوط به شما همگی جزئی از برند محسوب می­شوید. مهم است بدانید که مشتریان درباره­ی شما و خدماتی که به آنها وعده داده­ اید چه تفکراتی دارند.

برندینگ به شما کمک می­کند تا پیوسته روی اهدافتان متمرکز باشید

یک استراتژی برندینگ روشن، به شما کمک می­کند تا همواره روی ماموریت­ها و چشم­اندازهای تجارت خود تمرکز کنید. این استراتژی می­تواند بازاریابی شما را هدایت کرده و موجب صرفه­ جویی در وقت و هزینه شود.

برند شما کمک می­کند که شما بتوانید بصورت احساسی با مشتریانتان ارتباط برقرار کنید

یک برند خوب موجب شکل­ گیری یک حس خوب در مشتری در هنگام خرید خواهد شد. باید توجه داشته باشید که گاهی تفاوتی در محصولات ارائه شده توسط شرکت­های مختلف وجود ندارد و تنها این حس خوب به یک برند است که باعث می­شود مشتری انتخاب خود را انجام دهد.

یک برند خوب برای کمپانی شما یک دارایی به حساب می­آید

برند قوی فراتر از دارایی­های فیزیکی به عنوان یک دارایی غیر مادی برای هر شرکت به حساب می­آید.  به کمپانی­های بزرگ مانند Apple و google توجه کنید. آیاارزش حقیقی این شرکت­ها تنها با محاسبه­ ارزش کارخانه­ ها، انبارها، تجهیزات و محصولات آنها تخمین زده می­شود؟ نه. این شرکت­ها بسیار بیشتر از دارایی­های فیزیکی­ که دارند می­ارزند. برند آنها ارزشی فراتر از دارایی­های دیگر آنها پیدا کرده است.

انواع مختلف برند کدامند؟

هر برند خاص برای بازاریابی در یک حوزه­ی خاص کاربرد دارد. در حالت کلی چند نوع برند وجود دارد که برند شما نیز می­تواند یکی از این­ها باشد:
برند محصولات: هنگامی که در بازار محصولات شما ویژگی­ها و جذابیت­های خاصی نسبت به دیگران ارائه کند و خود را نسبت به دیگر محصولات متمایز نشان دهد، آن زمان محصول (کالا) شما تبدیل به یک برند شده است.
برند خدمات: خدمات محصولاتی هستند که از چشم مردم پنهان می­مانند. مردم دقیقا بر اساس اعتماد به شخص یا شرکتی که آن خدمات را ارائه می­دهد، خدمات را خریداری می­کنند. بنابر این اگر شما به دنبال تولید یک برند خدماتی هستید باید به مراتب قابل اعتمادتر از دیگران عمل کنید و تصویری مثبت از برند خود به­ جا بگذارید.
برند تجاری ( Business brand ): شما می­توانید علاوه بر برند محصولات و خدمات برای کسب­ وکار خود یک برند تجاری مجزا داشته باشید. اگر بنا به توان و بودجه ­ای که دارید تنها از عهده­­ تولید و ترویج یک برند برمی­آیید، بهتر است از برند تجاری استفاده کنید. زیرا این برند می­تواند هم زمان متقاضیان کار، سرمایه­ گذاران و از همه مهمتر مشتریان را جذب کند.
برند شخصی: هر فردی خواسته یا ناخواسته برای دیگران یک برند محسوب می­شود. اگر مردم اسم شما را بدانند و یا چهره­ شما را به خاطر بیاورند، تصویر برند شما در ذهن آنها شکل خواهد گرفت.
برند شخصیتی: اگر یک برند شخصی بسیار بزرگ شود تبدیل به یک برند شخصیتی خواهد شد. این برندها زمانی که با یک محصول یا خدمت همراه شوند به آن را بسیار ارزشمند خواهند کرد. برای مثال پروفسور سمیعی یک برند شخصیتی است و جراحی که توسط پروفسور سمیعی انجام می­شود یک محصول همراه با برند شخصیتی است. پروفسور سمیعی تنها یک نام است اما این نام برای مردم یادآور خدمات پزشکی ممتاز است.
اگر هدف شما رهبری بر صنعتی است که در آن فعالیت می­کنید، باید یک برند شخصیتی قوی بسازید تا از آن به عنوان اهرمی برای شناساندن محصولات و خدمات خود به بازار هدف استفاده کنید.

برندینک و بازاریابی ( Marketing ) چه تفاوت­هایی با یکدیگر دارند؟

در این رابطه طیف گسترده ­ای از نظرات ارائه می­شود اما به طور کلی به کلیه فعالیت­هایی که منجر به ترویج استفاده از یک محصول یا خدمت می­شود، بازاریابی گفته می­شود. پیام بازاریابی این است که “محصولات ما را استفاده کنید زیرا از محصولات دیگران بهتر، جذاب­تر و محبوب­تر است و فلان شخص از محصول ما استفاده می­کند یا شما فلان مشکل را دارید و محصول ما راه حل آن است و …”. اما این کار، برندینگ نیست! وظیفه­ یک برند معرفی و شناساندن شما و مجموعه کاری شما به مخاطب است. در حقیقت می­توان گفت بازاریابی پیام شما را می­رساند در حالی که برندینگ شما را معرفی می­کند. برند به مشتریان کمک می­کند تا محصول مورد نظرشان را خریداری کنند اما مستقیما به آنها نمی­گوید که “من را بخر” در عوض به آنها می­گوید ” این چیزی است که هستم و به این دلیل تولید شده ­ام. اگر شما با من موافق هستید می­توانید من را خریداری کرده و از من حمایت کنید و من را به دوستانتان پیشنهاد دهید”.

چگونه می­توان برند را تعریف کرد؟

تعریف برند اولین گام در توسعه یک استراتژی برندینگ به حساب می­آید. تعریف برند پایه­ ای برای شکل­گیری دیگر اجزاء برندینگ به حساب می­آید. این فرآیند با پاسخ به چند سوال آغاز می­شود:

شما چه محصول یا خدمتی را به مشتریان ارائه می­دهید؟ کیفیت محصولات یا خدمات خود را برای مشتریان بیان کنید
ارزش­های اصلی محصولات یا خدمات شما کدامند؟ ارزش اصلی کمپانی شما چیست؟
ماموریت شرکت شما چیست؟
شرکت شما در چه موضوعی تخصص دارد؟
بازار هدف شما چه کسانی هستند؟ سرویس یا محصول شما چه کسانی را به خود جذب می­کند؟
شعار تبلیغاتی شما چیست؟ این شعار چه پیامی را به مخاطب انتقال می­دهد؟
فعالیت­های شما منجر به شکل گیری یک شخصیت و کاراکتر خاص برای شرکت شما می­شود. این کاراکتر چگونه ترسیم می­شود؟ چه کیفیتی را به نمایش می­گذارد؟ آیا این شخصیت به اندازه کافی خلاق، نوآورانه و پرانرژی ترسیم می­شود؟
اگر از شخصیت برند خود برای ایجاد ارتباط با جامعه­ هدف استفاده کنید، چه بازخوردهایی دریافت خواهید کرد؟ چه ویژگی­ از برند شما موجب جلب توجه مخاطب خواهد شد؟

باید توجه داشته باشید که در تمامی مراحل پاسخگویی به این سوالات باید مخاطب خود را در نظر داشته باشید.

اهداف برند خود را تعیین کنید

مدیریت موثر برند یعنی یک تعریف روشن از مخاطب برند و اهدافی که برند به دنبال دستیابی به آن است. برای تعیین اهداف برند خود باید پاسخ مناسبی برای این سوالات بیابید:

از برند خود می­خواهید چه نقشی در کمپانی شما ایفا کند؟
می­خواهید دیگران چه چیزهایی را در مورد محصولات شما بدانند؟

تعریف یک هدف به همراه یک برنامه زمانبندی مشخص برای رسیدن یه آن راه رسیدن به آن هدف را بسیار روشن و آسان خواهد کرد. با تعریف درست این برنامه شما یک نقشه راه دارید و دقیقا می­دانید که چگونه و در چه زمانی به اهداف خود می­رسید.
فرض کنید قصد دارید شرکت خود را تا حدی توسعه دهید که به عنوان رهبر صنعت خود شناخته شوید. چگونه این کار را انجام می­دهید؟ شما می­توانید:

یکی از اعضای تیم را مامور صحبت در برنامه­ های تجاری تلویزیون کنید
برنامه­ هایی برای سخنرانی در جمع گروه­های حرفه­ای صنعت خود ترتیب دهید
مقالات خود را در روزنامه­ ها، مجلات و رسانه ­های آنلاین انتشار دهید


روی مشتریان هدف متمرکز شوید

قدرت برند به توانایی تمرکز آن برند روی بازار هدف وابسته است. این تمرکز باعث خواهد شد تا تاثیر گذاری برند به مراتب روی مخاطب بالاتر برود. باید طوری با مخاطب هدف خود ارتباط برقرار کنید که متوجه شود روی صحبت شما دقیقا با او است.
دلیل اهمیت بازار هدف در برندینگ چیست؟
صرف نظر از ماموریت برند، شناسایی و بدست آوردن حمایت مخاطب هدف یکی از مهمترین فاکتورهای رسیدن به اهداف برند محسوب می­شود. برای رسیدن به این اهداف باید با شناخت کافی از بازار هدف، اطلاعات مورد نیازتان را از این بازار بدست آورید. شما می­توانید این کار را با انجام یک تجزیه و تحلیل روی بازار، انجام دهید. بسته به اینکه اطلاعات شما از بازار برای انجام این آنالیز چقدر باشد، خروجی این آنالیز به شما کمک خواهد کرد تا اطلاعات مورد نیاز برای رسیدن به اهداف خود را بدست آورید. شناخت شما از مخاطب به شما کمک خواهد کرد تا پیام­های موثرتری به مخاطب ارائه دهید و با اعتماد به نفس بیشتر با آنها ارتباط برقرار کنید.
برای توسعه­ بهتر استراتژی برندینگ توجه به دو مورد بسیار ضروری است:

انجام یک تجزیه و تحلیل غیر رسمی از بازار

تا جایی که می­توانید مطالعات را جامع­تر انجام دهید. برای تحقیق از اینترنت بهره بگیرید. اخبار مرتبط با بازار هدف را زیر نظر بگیرید تا بتوانید با شناخت دقیق از علایق، جمعیت و روند حرکت این بازار، به جامعه­­ هدف نزدیک و نزدیکتر شوید. پاسخ به سوالات زیر به شما کمک خواهد کرد تا آنالیز بهتری نسبت به بازار هدف انجام دهید:

مخاطب هدف شما کیست؟
مخاطب هدف شما در چه مکان­هایی مستقر شده­ اند؟
آنها در مورد برند شما چه نظری دارند؟
شما علاقه دارید که آنها نسبت به برند شما چه نظراتی داشته باشند؟
چگونه می­خواهید آنها را به محصولات یا خدمات خود جذب کنید؟
چه کسانی برای بدست آوردن حمایت این مخاطبان با شما رقابت می­کنند؟
آیا جامعه­ هدف شما مصرف کننده هستند یا شرکت­های واسطه را هدف قرار داده ­اید؟


توصیفی از جامعه­­ هدف تهیه کنید

با پاسخ به پرسش­نامه­ ای که در ادامه ارائه می­شود توصیف دقیقی از جامعه­ هدف تهیه کنید. تا جایی که می­توانید پاسخ خود را خاص و مشخص ارائه دهید:

جمعیت هدف شما در چه محدوده­ سنی قرار دارند؟ بررسی کنید که آیا هدف شما کودکان است و یا جوانان یا بزرگسالان را مخاطب خود می­دانید؟ شما هرگز نباید در تشخیص سن مخاطب خود اشتباه کنید.
جنسیت مخاطب شما چیست؟ زن یا مرد؟
مشتریان بالقوه شما از چه سطح درآمدی برخوردارند؟ آیا شما می­خواهید به آنها اجناس لوکس بفروشید؟ باید بررسی کنید که توان خرید مشتریان چه اندازه است و محصولات را متناسب با آن ارائه کنید.
وضعیت خانوادگی جامعه­­ هدف شما چگونه است؟ متاهل هستند یا مجرد؟ در حال تحصیل هستند یا شاغل محسوب می­شوند؟
آیا محصول شما برای جامعه­ هدف نیازی را برطرف می­کند یا صرفا یک کالای لوکس محسوب می­شود؟
آیا معمولا مخاطب برای خرید محصول شما از قبل برنامه ­ریزی کرده و پس ­انداز می­کند یا بصورت اتفاقی از شما خرید خواهد کرد؟
چه ویژگی­هایی در محصول شما برای مخاطب جذاب خواهد بود؟
بطور کلی مخاطب به چه خصوصیاتی از محصول یا سرویس شما علاقه دارد و به کدام بی ­علاقه است؟

با پاسخ به این سوالات یک پیش­نویس خوب برای شناخت جامعه­ هدف خواهید داشت و می­توانید راحت­تر و بهتر برای ارتباط با آنها برنامه­ ریزی کنید.
برندینگ هویت شما در بازار محسوب می­شود. با مطالعه­ دقیق پیرامون این موضوع و بهره­ گیری از توصیه­ های این مقاله در سئو روز و پاسخ به سوالات مهم مطرح شده در آن می­توانید کار تولید برند خود را آغاز کنید و در کنار به­ کارگیری روش­های بازاریابی موفق، یک کسب­ و کار پر رونق را راه ­اندازی کنید.