Türkiye'nin Şikayet Hattı


Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çok Amaçlı Salonu’nda “Türkiye’de Şikayet Kültürü” adlı konferans düzenlendi. Konferansa, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, “şikayetvar.com” adlı web sitesinin kurucusu ve yöneticisi Dr. Ömer Deveci katıldı.

Konuşmasında öncelikle kültüre değinen Vatandaş, kültürün kısaca bir toplumun yaşayış tarzı olduğunu ve toplum tarafından inşa edildiğini belirtti. Kültürün insanların duygu, düşünce ve beklentilerini şekillendirdiğini vurgulayan Vatandaş, aynı zamanda maddi anlamda da yaşayış tarzlarını etkilediğini söyledi. Türkiye’de şikayet kültürü hakkında bilgi veren Vatandaş, şikayet kavramının bizim kültürümüzde çok olumlu karşılanmadığını açıkladı. Olayı biraz daha derinlemesine düşündüğümüz zaman şikayet etmekle ispiyonculuk kavramının eş anlamlı olduğunu söyleyen Vatandaş, ispiyonculuğun da bir tür şikayet etme taktiği olduğunu, kültürün sabit olmadığını, değişken olduğunu, değişen yaşam koşulları, teknolojik gelişmeler ve daha birçok etken ile kültürün sürekli değiştiğini belirtti.

Türkiye’de şikayet kelimesinin tatsız, tuzsuz bir kelime olduğunu söyleyen Dr. Ömer Deveci, misyonlarının bu kelimeyi sevdirmek olduğunu vurguladı. İşletmelerin şikayete önem vermediklerini hatta bir baş belası olarak gördüklerini belirten Deveci, bu olgunun değişmesi gerektiğini söyledi. Şikayete çok büyük bir anlam yüklediklerini dile getiren Deveci, şikayet kültürünün beraberinde kaliteyi getireceğini açıkladı. Kendisinin önceden bir kliniği olduğunu belirten Deveci, bu klinikte tek işlerinin şikayet dinlemek ve tedavi uygulamak olduğunu söyledi. Bu klinikte her hemşire ve her doktorun günde en az üç tane şikayet toplaması gerektiğini belirten Deveci, bu sayede çok kısa bir sürede bölgenin en iyi kliniği olduklarını vurguladı. Bu çalışmaların şikayetvar.com web sitesinin kurulması fikrini doğurduğunu söyleyen Deveci, piyasadaki bu boşluğu iyi gördüklerini ve bu çalışmayı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Yılda 6 yüz bin şikayet. 2001 yılında şikayetvar.com web sitesini kurduklarını dile getiren Deveci, o dönemde şikayet hakkında toplumun herhangi bir bilgisinin olmadığı kaydetti. Şu anda kayıtlı üye sayısının yaklaşık 1 milyon olduğunu belirten Deveci, yılda 6 yüz bin şikayet aldıklarını söyledi. Bu kapsamda bin firma ile birlikte çalıştıklarını açıklayan Deveci, bu firmaların her ay aidat ödediklerini söyledi. Günde 90 bin insanın sitedeki şikayetleri ve haberleri okuduğunu vurgulayan Deveci, aynı zamanda bir referans konumunda olduklarını da belirtti. Son olarak yaptıkları araştırmalara göre siberalem gibi sitelerin mağdur ettiği insanlardaki yıllık ortalama kaybının 4 bin TL olduğunu söyleyen Deveci, bu anlamda şikayetvar.com web sitesinin herhangi bir alışveriş yapılmadan önce mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir site konumunda olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye'nin en büyük şikayet portalı Şikayetvar, "Belediyelere yönelik mobil şikayet uygulamasını" hizmete sundu Türkiye'nin en büyük şikayet portalı Şikayetvar, "Belediyelere yönelik mobil şikayet uygulamasını" hizmete sundu. Uygulama ile iPhone cep telefonu kullanıcıları çevrelerinde gördüğü aksaklıkları, harita üzerinden bulunduğu nokta belirlenerek, anında çekeceği görüntülerle, sikayetvar.com'da yayınlayabiliyor.

Onaylanarak yayınlanan şikayetler, ilgili belediyeye iletilerek sorun hakkında kullanıcıya bilgi veriliyor. Şikayet konuları "çukur, kaldırım, aydınlatma, kanalizasyon, çevre temizliği, imar problemleri, reklam ve pano" başlıkları altında toplanıyor.

Şikayetvar Yöneticisi Dr. Ömer Deveci sitenin yeni uygulamasına ilişkin yaptığı açıklamada, belediyeler hakkında 1 yıl içerisinde 200 bin şikayet almayı hedeflendiklerini söyledi. Deveci konuyla ilgili "Başlattığımız uygulama kamunun şikayetlere duyarsız kalmasını önlemeyi amaçlıyor. Türkiye'nin her bölgesinden gelecek şikayetler ile artık Türkiye'de hangi belediye seçmenine hizmet veriyor, hangisi vermiyor gözler önüne serilecek. Kaliteli yaşamın şikayet memnuniyeti ile kazanılabileceğine inanıyoruz, bir taraftan firma ve tüketicileri aynı platformda buluşturmaya devam ederken şimdi buna belediyeleri de dahil ettik" dedi.

Türkiye'nin "Çukur Haritası"nı çıkarma vaadiyle yola çıkan Şikayetvar, projeyle çukurların sonunu getirmeyi hedefliyor. Deveci, "Çukur sadece simgesel bir söylem, çukur ile iletilmek istenen asıl mesaj belediye sorunlarıdır. Bireyler yaşadıkları çukur, kaldırım, aydınlatma, kanalizasyon, çevre temizliği ve imar gibi belediye sorunlarını anında ilgili belediyeye iletebiliyor. Uygulamayı iPhone telefona sahip her birey telefonuna yükleyerek kullanabiliyor. İçerisinde evkur gibi firmaların da yer aldığı markaları şikayet etmek isteyen vatandaşlarımız son derece kolay olarak hazırlanmış uygulama ile sorunun anında üç adet fotoğrafını çekerek şikayet konusu ve iletmek istediği şikayet notu ile birlikte Şikayetvar'a gönderiyor. Gelen veriler kısa süre içerisinde çözüme ulaştırılması amacıyla belediyelere iletiliyor. Böylece tek bir şikayet toplumun diğer bireylerinin sorununda çözüm buluyor" diyerek uygulanın önemine dikkat çekti.


Türkiye'nin Şikayet Hattı


خرید بک لینک
کپی رابت محفوظ است اخبار ایران و جهان
قدرت گرفته از niloblog