İzmir'de Gezilecek Yerler


İzmir içinde görülecek yerleri şehir rotasıymış gibi yol sırasına göre yazmaya çalıştık. İzmir’de konaklama yaptığınız yeri baz alarak kendi günübirlik İzmir turunuzu çizersiniz düşüncesindeyiz. Hemen internete girerek izmir istanbul uçak bileti fiyatları yazın ve çok uygun fiyatlarla İzmir'i yakından görme fırsatını elde edinin.Biz giderken kaynaklardaki İzmir seyahat notları kadar yerli arkadaşlarımızın bilgileri ve yönlendirmelerinden de yararlandık, her zamanki gibi yerel davranmaya çalıştık.

Şehrin kalbinden başlayalım,
İzmir Saat Kulesi: İzmir’in sembolü olan yapı Konak Meydanı’nda yer alıyor. 1901’de Sadrazam Mehmet Sait Paşa tarafından Fransız mimar Raymond Charles Pêr’e’ye yaptırılan kule 25 metre boyunda ve 4 çeşmeli. Kulenin saati de Almanlardan hediye. Gündüz Konak Meydanı’nın canlılığıyla güzel bir buluşma yeri olurken, gece de ışıklandırılmasıyla ayrıca hoş. Vaktiniz olursa Kule’yi fotoğraflamaya gündüz ve hava karardığında ikinci kez gitmenizi öneririz. Orijinal haline sadık kalınan kulenin ilk halinde bulunan Osmanlı İmparatorluğu Tuğrası ve bazı işaretler, ülkemizde sanatın genç cumhuriyet döneminde başladığını ifade etmek için daha sonra kaldırılmıştır. Günümüzde İzmir’e gidip de burada fotoğraf çektirmeyene “yazık” gözüyle bakıyorlar.

Tarihi İzmir Kemeraltı Çarşısı: Bize göre nam-ı diğer “kot lazım mı? çarşısı”. Konak Meydanı’nın devamında yer alan bu kalabalık çarşı şehrin tarihi alışveriş noktalarından. Sürekli kalabalık olan bu Çarşı, ucuz alışveriş kadar ufak lezzet noktalarıyla da davetkar. Yudumla isimli kafede geçerken soğuk soğuk karadut şerbeti içtik ki bayıldık, o sıcakta iyi gidiyor.

Konak İskelesi: Meydanın iskelesi hem Karşıyaka’ya geçiş amacıyla deniz ulaşımı için, hem de etrafında takılmak için kullanabileceğini, ziyaret edebileceğiniz tarihi iskele.Kızlarağası Hanı: Çarşı’nın içindeki birçok handan en meşhuru. Çok ahım şahım bir esprisi yok, hediyelik alışveriş ve tarihi handa bir çay keyfi için iyi bir durak.

Agora Harabeleri: Çarşı’nın içinde boş boş yürümektense, kahverengi tabelaları takip ederek kendinize bir hedef edinebilirsiniz. Bu tabelaların en yaygını bizleri Agora Harabeleri’ne çıkarıyor. Henüz kazı çalışmaları tam bitmemiş büyük ölçekli tarihi harabeler İzmir’de ziyaret edilesi değerli bir nokta mı bilemeyiz. Dışarıdan oldukça büyük bir kısmı görülen Agora Harabelerinin giriş ücreti 5 TL.İzmir Arkeoloji Müzesi: Agora’nın devamında gidilebilecek arkeoloji müzesinin sivil giriş ücreti 10 TL, öğrenci indirimi yok ancak 18 yaş altı ücretsiz. Kültür Bakanlığı’na bağlı ve müze kart geçerli. Biz içine girmedik, bilgi yok, şurada detay var: İzmirmuzesi.gov.tr

Konak Meydan’a geri dönelim; (Biz Agora’dan taksi ile geçtik; 10 TL)
Dario Moreno Sokağı: Saat Kulesi’ne 1,7 km. mesafede yürüyerek yaklaşık 20 dakikalık mesafede şirin mi şirin bir sokak. 1950’ler – 60’lar arasında ülkemizde oldukça popüler olan sinema oyuncusu ve müzisyen Moreno’nun adı verilmiş bu küçük sokak tam bir Ege silüeti. Deniz ve Mehtap’ı mırıldanırken Asansör’e yürüyoruz 30, 40 adımda.

İzmir Tarihi Asansör Binası: Birinden diğerine ulaşması zor olan, çok yüksek mesafeli iki caddenin arasındaki 58 metrelik kot farkını hızla çıkabilmek için 1907’de Nesim Levi tarafından inşa edilmiş tarihi asansör binasına günümüzde çıkış ücretsiz. Yani İzmir Asansör Binasının yapım sebebi sadece ulaşım. Günümüzde ise zirvesinden şahane bir İzmir Silueti sunan yapının üst katında bir de restoran bulunuyor.Kıbrıs Şehitleri Caddesi ve Ara Sokakları: Yaşınıza bağlı olsa da muhtemelen en çok zaman geçireceğiniz yer burası. İstanbul’da İstiklal Caddesi neyse, onun bir benzeri diyebiliriz. Son derece Avrupai olan bölgenin önce kötü yanını söyleyelim, ülkemizin her yerinde olduğu gibi İzmir gece hayatının kalbi bu bölgede de klüp, dans v.s. gece yaşamı kısıtlı, daha ziyade oturmaca ve tepinmece mekanları var ama en güzel yanı sokağa yayılmış olması. Kimseyi rahatsız etmeyecek şekilde mekanların önünde de masalar var ve sokakta da içki rahatlıkla içilebiliyor. Gaza gelip ilerledik bu anlattıklarımız Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde değil, tıpkı İstiklal gibi onu kesen ara sokaklarda. Sahile paralel olan caddenin sahil tarafına doğru olan ara sokaklarında mutlaka rezistans çizerek yürüyüş yapın ve her yeri keşfetmeye çalışın, her sokağın kendine has bir ruhu olduğunu söyleyebiliriz. İzmir’de ne nerede yenir sayfamızda da yazdığımız birçok lezzet durağı bu caddede. Gece mekanlarına çok karışmayalım, Varuna Gezgin başta hepsini öneririz deyip geçelim.

Kordon Boyu: Şahane, şahane, şahane. Şehir karmaşasının içinde böyle güzel bir bölgenin olması ve korunması muhteşem bir keyif. Geleneksel geyiklerimizdeki çiğdemciler (Evet İzmir’de çekirdeğe çiğdem denir) eşliğinde, gençler, yaşlılar, çalışanlar, öğrenciler pat diye çimlere seriliyor ve günün stresini atıyorlar. Gün batımı da gerçekten bi’ güzel. İsterseniz oradaki satıcılardan, isterseniz marketlerden ya da büfelerden alacağınız ıvır zıvırla ufak ufak atıştırarak sahilde yayılıp denizi koklayabilirsiniz. Mevsimine göre seyyar satıcılarda erik, çilek v.s. satışı da bulunuyor. Kordon’da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bisiklet kiralama hizmeti var, mutlaka yararlanın ancak talep fazlasından olsa gerek çok park yeri olsa da genelde bisiklet bulunamıyor. Erkenci gelmek ya da gözü açık olmanın faydası var. İlk saat 2 TL, sonrası saati 1 TL, kredi kartı geçerli.

Konak Mask Müzesi: Konak Belediyesi’nin tematik butik müzelerinden minik bir tanesi. Rezistans yürüyüşü yaparken karşımıza geldi, hayatımızda hiç böyle bir şey görüp duymadığımız için girdik. Sivil 2 TL, öğrenci 1 TL. Niye bilmiyoruz o gün bir de ücretsizdi. İçeride Dünya’nın çeşitli kültürlerinden oluşturulmuş hoş bir koleksiyon var. Böyle yarım saatlik neşeli bir durak. Müze çalışanları da şahane bilgili ve çok sıcak insanlar.
Atatürk Müzesi: Atatürk’ün İzmir’de kaldığı ev müzeye dönüştürülmüş olarak ziyaretçilerini bekliyor. 1. Kordon Atatürk Caddesi üzerindeki tarihi yapı onlarca yıllık geçmişi (1880) ile, Atatürk’ün izlerini taşıyan bir yapı.

İzmir Fuarı: Rotamızdan ayrılıp içlere gidersek, (Konak sahilden Basmahane’ye doğru yürüyerek 10 dakika kadar) meşhur İzmir Fuarı alanını bulabilirsiniz. Fuar zamanları ilgili konunun etkinliğine ait bir alan olsa da etkinlik dışında da gitmenizi öneririz. Büyük bir şehir parkı, yürüyüş ve spor parkurları ve kocaman bir lunapark bulunuyor.İzmir Fuar Lunapark: İçinde kumar (Hileli top atışları, at yarışı, halka geçirme v.s.) olmayan gördüğümüz ilk lunaparktı sanırız. İzmir lunaparkında çocuklara yönelik her şey olmakla birlikte, yetişkinler içinde Ege Güneşi isimli dönme dolap ve özellikle Super Loop isimli bir kez ters dönmenin de yer aldığı küçük roller coaster oldukça eğlenceli. Biz sadece roller coaster’a bindik, çocukken İzmir Korku Tüneli’ne girmişliğimiz de var. Neredeyse her şey için bilet 5 TL.Bizim gittiklerimiz ve gitmediklerimiz olarak çok fazla seçenek var. İzmir’den günübirlik turlar yapılabileceği gibi, bir kısmında gidip kalınacak, tatil yapılacak yerler de var, İzmir’i aktarma istasyonu sayıp direkt hafta sonu kaçamağı yapılacak yerler de bulunuyor. Hatta şahane bir Ege turundaysanız, düz bir rota olarak da bu çizgi üzerinde keyifli bir tatil yapabilir, kültürel olarak da birçok şey öğrenebilirsiniz.Peki İzmir’e nasıl gidilir? Hemen internete girip atlas jet uçak bileti al yazarak izmir ekısa sürede gidip bu güzel şehrimizi yakından görebilirsiniz.


İzmir'de Gezilecek Yerler


خرید بک لینک
کپی رابت محفوظ است اخبار ایران و جهان
قدرت گرفته از niloblog