Türkiye-Romanya-Polonya Üçlü Toplantısı


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Hain darbe girişiminden sonra Türkiye'deki tablodan rahatsız olanlar var. Darbecilerin de şu anda Türkiye'yi hedef alan teröristlerin de amacı bu birlik ve beraberliği bozmak. Sebebi ne olursa olsun Anamuhalefet Partisi Başkanının konvoyuna yapılan bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Ne darbeye ve teröre karşı dik duruş sergileyen siyasi partilerimiz ne de bizler bu tür tehdit ve saldırılar karşısında tutumumuzu değiştirmeyiz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Romanya ve Polonya Dışişleri Bakanları ile gerçekleştirdiği üçlü toplantı sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, Polonyalı bir gazetecinin, "Türkiye anti balistik savunmayı geliştirecek mi? Rusya nakliye tarafından bugün ilan edilen manevralar konusundaki görüşünüzü bilmek istiyorum. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım konusunda Türkiye kararlı ama müzakereler hala devam edecek mi? Göçmenlik politikası bu konuda bir engel oluşturacak mı?" sorularına şöyle cevap verdi:

"NATO'nun balistik füze savunma sistemlerini tüm müttefiklerinin topraklarını, halkını ve de silahlı kuvvetlerini koruyacak şekilde yerleştirilmesi ve güçlendirilmesi gerekiyor. Türkiye- Romanya nakliye ve Polonya bu konu bakımından 3 tane stratejik ülke. Bu konuda NATO'nun da kararları var bu kararların da bir an evvel uygulanmasında da fayda var. Her bağımsız ülkede olduğu gibi biz de Türkiye olarak balistik füze savunma sistemimizi geliştirmek istiyoruz. Bu konuda teknoloji transferi, ortam üretim dahil bizimle işbirliği yapacak firma ve ülkelerle çalışmak istiyoruz ve konuda da kararlılığımız var. Türkiye-AB ilişkilerine gelecek olursak, Türkiye'nin AB üyeliği bizim için hala stratejik bir hedeftir ve bu konuda bizde bir sapma yok ama şunu da kabul etmemiz lazım. Son zamanlarda Avrupa'da artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, islamafobi gibi ortak değerlerimizi yok etmeye başlayan trendlerden dolayı bazı ülkelerden değişik açıklamalar geliyor. Ahde vefa var ve tam üyelik için birlikte anlaşma yaptık, müzakerelere başladık ve bu hedeften hiç kimsenin şaşmaması gerekir. Var olan engelleri ve zorlukları da birlikte aşmamız gerekiyor ve maalesef yine AB'nin bazı yetkilileri ve bazı AB üyesi ülkeler 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra sergiledikleri tavırla, açıklamalarıyla, tehditlere varan söylemleriyle bizleri ve Türk halkını hayal kırıklığına uğratmışlardır."

AB içinde Polonya ve Romanya gibi Türkiye'yi ziyaret eden birçok ülke gibi destekleyenlerin de olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Bu ülkelerin, bu siyasetçilerin ırkçılık söylemleri, açıklamaları tüm AB'yi bağlamaz ama genel bir anlayış var demokrasiyi savunma konusunda da bazı AB'nin çok önemli ülkeleri ve bazı AB kurumları sınıfta kalmıştır. Öyle bir izlenim oluşturdular ki bu ülkeler ve siyasetçiler darbe girişiminin başarısız olmasından mutlu oldular. Bu izlenim şu anda Türkiye'de var ve bunu da aşmamız lazım. O yüzden buraya kadar gelip bizimle burada temasa geçen dostlarımıza da teşekkür ediyoruz. Aramızda bir de vize serbestisi, Geri Kabul, 18 Mart Mülteci Anlaşması var bunların üçü birbirine bağlıdır. Bunların hepsini birlikte uygulamamız lazım. AB'nin işine yarayan anlaşmayı uygulayalım, Türkiye'nin ve Türk halkının işine yarayan anlaşmayı bir kenara bırakalım anlayışı adil değildir. Biz diyoruz ki: 'Hepsini uygulamak için imzaladık hepsini birlikte uygulayalım' bizim yaklaşımımız son derece adil" diye konuştu.

Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski ise gazetecinin soruları üzerine, "NATO'da Türkiye'nin üyeliği çok önemlidir ve Türkiye'nin bu politikası konusunda hiçbir şüphemiz yok ve NATO'nun güvenliği, NATO'nun aktivitesi için çok önemli, anahtar bir rolü vardır. Aktif olarak katılımı vardır, Türkiye- AB ilişkilerini elimize alırsak, bizim tutumuz çok açıktır ve AB genişlemesinden yanayız. Türkiye ile müzakerelerin sıklaştırılmasından yanayız" dedi.


Türkiye-Romanya-Polonya Üçlü Toplantısı


خرید بک لینک
کپی رابت محفوظ است اخبار ایران و جهان
قدرت گرفته از niloblog