Teknoloji ve E-ticaret Artık Günümüzün Vazgeçilmez Bir Parçası.

Yıl 2017 yıllar önce windows'un 1993 ve 1995 uyarlı işletim sistemlerini hatırlıyorum. O zamanlar internet daha yeni yeni ülkemizde kullanılmaya başlamış ve bir çok altyapı bu sisteme uyarlanmıştı. Çok iyi hatırlıyorum vergi dairesi karşısında dilekçe yazan arzuhalciler vardı, bir çok devlet kurumunun kapısında olduğu gibi. şimdi 20 yılı aşkın bir zaman geçmiş üzerinden o zamanlar bilgi sayarı sadece yazı yazmak, resim çizmek, program düzenlemek, MSDOS'da bir takım işlemler ile muhasebe programlarını yönetmek vardı. ETA adında bir program ile işlemler yapılıyordu. Milenyum 2000 li yıllara gelindiğinde ise artık daha iyisi olamaz denilen bir çok yeniliğe imza atıldı, teknoloji ve internet alanında. O zamanlar bu denli internet kullanımı yoktu, bırakın bu denliyi evlerde ve telefonlarda da internet yoktu.

Ve windows'un devrim niteliğindeki o atağı ile Windows XP geldi. ardından devam eden windows serileri hüsran yaratan Vista serisi vs vs..

Bu arada Linux'da atağa kalktı. Aynı şekilde MAC bilgisayarlarda bulunan IOS'da her biri farklı yenilikler ve gelişmeler ile hayatımıza daha fazla dahil olmaya başlıyordu. İşletim sistemleri her geçen gün daha ileri teknolojiler ile hayatımıza dahil oluyor ve yenilikler getiriyordu. Windows her zaman ön planda olarak bizlere interneti ve bilgisayarı sevdiren kullanımı kolaylaştıran işletim sistemi oldu. Farklılık arayan, diğerlerinden farklı olduğunu kanıtlamak için çabalayanlar ise diğer işletim sistemlerini kullanıyordu. Linux, IOS vb..

Sonrasında hayatımıza yenilikler dahil oldu, telefonlar, ateri salonlarından, internet kafelerden ve daha bir çok yerden kafamızı kaldırıp gelişmeye fırsat bulamadık. Çünkü bizi oyalayacak şeyler sunuluyordu sadece. Zaman kaybettirecek, asla geri getirelemeyecek olan zamanı bizden çalıp götüren şeyler. İlk tanıştığımız şeyleri hatırlayın, MIRC, ICQ, MESSENGER vb. çalışmalar. Artık akıl almaz olaylar oluyordu. Chat'den edinilen bilgiler ile internet şekillenmeye başladı, keşke, eğer, fikir ve daha binlerce kelime odak belirlenerek dikirler çalışınıyordu. Günümüzde halen yapılan şeyler bunlar işte. Birileri keşke şöyle olsa ne güzel olur diyor, bir kaç gün sonra reklamlarını görmeye başlıyor.

Yani hırsızlık artık öyle kolay bir hal aldı ki, evinde aç olan çocuğuna ekmek götüremeyen anne ve babanın zorluktan dolayı yaptığı hırsızlık cezalar ile biterken bu yasal ve kolay fikir hırsızlığının hiç bir cezası olmaması ne kadar gerip değil mi? Fikir sahibi olan kişiye yazma diyemiyorsun, fikrini beyan etmek birileri ile paylaşarak o fikre sahip çıkacak kişiler bulmak istiyor, ya da fikrin ne kadar güzel olduğunu çevresinden duymak. Bütün bunlar olup biterken internet gelişti. Günümüzde internet artık hayatımızın bir parçası, tuvalete giderken bile boşlukta cep telefonunuz elinizde bir şeyleri karıştırıyorsunuz, face, instagram, twitter, haberler ve daha bir çok şeye bakmak için.

Peki bu hale nasıl geldik?

Aslında çok basit, önce merak uyandırıldı içimizde, sonra daha fazlası dürtüsü, insanlar doğar, yaşar ve ölürler. Bu 3 lü asla değişmedi ama geri kalan herşey değişti. İnsanlar teknoloji ile doğuyor, teknoloji ile yaşıyor ve teknoloji ile ölüyorlar. Değişen bu oldu artık. Yani teknoloji eşittir yaşam. O olmadan eliniz kolunuz bağlı ve hiç bir şeyiniz yokmuş gibi hissediyorsunuz. Telefon, Bilgisayar, Tablet ve daha sayabileceğim yüzlerce belki binlerce alet.

Türkiye'de teknoloji doğru kullanılıyor mu?

Aslına bakılırsa ve genele bakacak olursak hayır, ama elbette doğru kullanan da ciddi bir kesim var, bilgili ve becerilerine hakim olan bir kesim. Bu kesim sayesinde internet aslında tamamen çığrından çıkmıyor. Teknolojide tezat oluşturmak çok kolay, biraz yandaş biraz da basın vasıtası ile herşeyi yapabiliyorsunuz artık. Elden ele, dilden dile dolaşan sosyal medya çılgınlıkları da cabası. Gelelim asıl meseleye. Teknolojiyi doğru kullanmamız engelleniyor, ama bu engel devletin bize sunduğu engel değil, bu engel bizim kendimiz ile alakalı, Face, Twitter, İnstagram ve snap hangisi olursa olsun geçirdiğimiz zamana bir bakalım hayatımızdan çalınan bu zaman bizim asla geri getiremeyeceğimiz ve olumlu olgun düşünmemize engel olan kayıp zaman. Bu zamanda neler yapılabilir bir düşünün. Milyonlarca şey yapılabilir ama cep telefonu yada bilgisayar elimizde bunu zaman kaybetmek için kullanıyoruz. Gelişmek için buna dur demeliyiz.

Bir de e-ticaret sitesi evet hayatımızın büyük bir parçası haline gelen ve vazgeçilmezlerimiz arasında yer alan e-ticaret dünyası var.

Devamı Geecek...

Teknoloji ve E-ticaret Artık Günümüzün Vazgeçilmez Bir Parçası.


خرید بک لینک
کپی رابت محفوظ است اخبار ایران و جهان
قدرت گرفته از niloblog